Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Κήρυγμα του Θείου Λόγου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης στο Βροντάδο. Του Αρχιδιακόνου Κήρυκου Φαράκλα ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ Ι.Μ.ΧΙΟΥ

  Κήρυγμα του Θείου Λόγου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης στο Βροντάδο. Του Αρχιδιακόνου Κήρυκου Φαράκλα.
E-mailΕκτύπωσηPDF
Agios_Kirikos«Τη 15η του αυτού μηνός μνήμην των Αγίων Μαρτύρων Κηρύκου και Ιουλίττης της μητρός αυτού» .
Με αυτά τα λόγια Σεβασμιότατοι Άγιοι Αρχιερείς, ευσεβές εκκλησίασμα, ο ιερός Συναξαριστής μας ενημερώνει για τους Αγίους που τιμά η εκκλησία μας σήμερα και παραθέτει το βίο τους.
Ο Άγιος Κήρυκος και η μητέρα του Ιουλίττα έζησαν στο Ικόνιο της Μικράς Aσίας την εποχή που βασίλευε ο Διοκλητιανός. Πολύ νέα η «καλλιμάρτυς του Χριστού» έμεινε χήρα αλλά προτίμησε να αφοσιωθεί στη χριστιανική αγωγή του μονάκριβου τρίχρονου παιδιού της παρά να συνάψει δεύτερο γάμο. Η εκκλησία του Χριστού κατά το 295-296 βρισκόταν σε διωγμό. Φοβούμενη για την τύχη του νηπίου η αγία μετέβη στην Σελεύκεια της Κιλικίας και από εκεί λόγω του διωγμού κατευθήνθηκε στην Ταρσό όπου και συνελήφθει. Έπαρχος ήταν ο Αλέξανδρος ο οποίος στην προσπάθειά του να μεταπείσει τον μικρό Κήρυκο δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει βία κατά της μητέρας του αγίου, δεν δίστασε με λόγια γλυκά να προσεταιριστεί το παιδί. Η ματιά της μητέρας, με τη χάρη του Θεού, βοήθησαν ώστε όχι μόνο να μην μεταπεισθεί το φρόνημα του νηπίου αλλά αντιθέτως να αντλήσει το απαραίτητο θάρρος, να λακτίσει την κοιλία του τυράννου και να βροντοφωνάξει:.... «Εγώ τον Χριστόν αγαπώ.!!!» Η αυθόρμητη αυτή απάντηση προκάλεσε τη θηριώδη αντίδραση του Αλεξάνδρου: αρπάζει το παιδί και το ρίχνει, με λυσσαλέα δύναμη στα σκαλιά φέρνοντάς το κοντά στο Θεό ο οποίος του πρόσφερε επάξια τον στέφανο του μαρτυρίου. Μετά από φρικτά βασανιστήρια κι αποτομή της κεφαλής η αγία του Χριστού Ιουλίττα ακολούθησε το παιδί της.
Σήμερα, λοιπόν, οι ουρανοί αγάλλονται, διότι δύο φθαρτοί, πήλινοι άνθρωποι, δύο δημιουργήματα του Θεού, δύο εικόνες του Θεού, κάνοντας ορθή χρήση του κατ΄εικόνα, δηλ κάνοντας σωστή χρήση των χαρισμάτων που τους δώρισε ο Πλάστης, έφθασαν στο κάθ’ ομοίωσην, έφθασαν στη θέωση κατά χάρη, έγιναν Άγιοι.
Σήμερα ο περικαλής τούτος ναός πανηγυρίζει τους προστάτες Αγίους στους οποίους τιμάται, με την ξεχωριστή ευλογία να υπάρχει η δυνατότητα να προσκηνήσουμε το άφθαρτο λείψανο του Αγίου Κηρύκου.
Σήμερα η εκκλησία του Τριαδικού Θεού, εμείς όλοι δηλαδή οι ευσεβείς Χριστιανοί , έχουμε άλλη μία ευκαιρία να διδαχθούμε από το βίο και το μαρτύριο των Αγίων διότι «μνήμη αγίου μίμηση αγίου» όπως αναφέρει ο ιερός Χρυσόστομος.
Πλήθος από Διδαχές και νοήματα.
Μα αυτά έγιναν περίπου 1700 χρόνια πριν. Τι σχέση μπορούν να έχουν με εμάς; Πως μπορούν να μας διδάξουν γεγονότα που συνέβησαν αιώνες πριν;
Εύλογες, αγαπητοί μου, οι απορίες σας για τα νοήματα και τις διδαχές που κρύβονται στο βίο των αγίων. Μπορεί πολλά να μας φαίνονται ξένα ή μακριά απο τη σύχρονη πραγματικότητα.
Δεν έχουμε πια διωγμούς, δεν απειλείται η ζωή μας.
Είναι δύσκολο η σύγχρονη νεαρή μητέρα να μεγαλώσει μόνη της το παιδί της, να του δώσει Χριστιανικές αρχές, να του ενσταλάξει την ορθή πίστη! Πολλοί περισσότεροι οι πειρασμοί σήμερα από τότε, πολλές οι σύγχρονες ανάγκες.
Ένα τρίχρονο παιδί, σαν τα δικά σας ή τα δικά μου, έχει ανάγκη να ομολογήσει την πίστη του; Μπορεί να βροντοφωνάξει «εγώ τον Χριστό αγαπώ!»;
Ας προσεγγίσουμε με μεγαλύτερη προσοχή το βίο των αγίων.
Σαφέστατα δεν έχουμε πλέον διωγμούς όπως του Νέρωνα και του Διοκλητιανού. Δεν απειλείται η ζωή μας όπως τους πρώτους αιώνες μετά τη γέννηση του Χριστού. Η εκκλησία και η πίστη μας όμως συνεχίζουν να διώκωνται. Δεν κινδυνεύουμε σήμερα να χάσουμε την ζωή μας, κινδυνεύουμε να χάσουμε την πίστη μας και την ψυχή μας. Οι όροι έχουν αντιστραφεί. Ενώ τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονταν για τη ζωή τους αλλά για την πίστη τους, τώρα μας νοιάζει η ζωή μας και όχι η πίστη μας. Και όταν βγάζουμε από την ζωή μας τον Χριστό τότε όλα επιτρέπονται όπως πολύ συχνά αναφέρετε Σεβασμιότατε. Κινδυνεύουμε να χάσουμε ότι πολυτιμότερο έχουμε: την ψυχή μας. «τί έχει να ωφεληθεί ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο αλλά απολέσει την ψυχή του;» όπως διασώζει το λόγο του Χριστού ο Ευαγγελιστής Μάρκος (η,8) . Το ευαγγέλιο μας υποδεικνύει το θέλημα του Θεού, το σωστό δρόμο, το δρόμο που ακολούθησαν και οι εορταζόμενοι άγιοι και έφθασαν στην κατά χάρην Θέωση. Ο Χριστός είπε «ο πιστεύων εις εμέ έχει ζωήν αιώνιον» (Ιω. Στ,47). Ζωή αιώνια κέρδισαν και οι Άγιοι που σήμερα τιμούμε.
Ο βίος της Αγίας Ιουλίττας είναι υπόδειγμα βίου για όλες τις μητέρες. Πιστή μέχρι θανάτου στα διδάγματα του Ευαγγελίου μεταλαμπαδεύει στο μονάκριβο παιδί της την πίστη και τη δύναμη να αποκρούει τις σειρηνικές υποσχέσεις του τυράννου. Μητέρες όπως η λογική αμνάς του Κυρίου γέννησαν τους προγόνους μας που διατήρησαν τη χριστιανική πίστη κατά τους δύσκολους καιρούς της Τουρκοκρατίας, τους ορθόδοξους πνευματικούς μαχητές του Ελληνικού διαφωτισμού, τους πιστούς ήρωες του 21, τους ήρωες του 40, τους επιστήμονες, τους εργάτες, τους χωρικούς, τους ιερείς. Ανάλογες μάνες μεγαλώνουν μόνες εδώ και αιώνες τα παιδιά του τόπου μας γιατί στο νησί μας, στο νησί της ναυτοσύνης, η μητέρα παιδαγωγεί, η μητέρα γαλουχεί την πίστη και μεταλαμπαδεύει μόνη στην κατ’ οίκον εκκλησία τα Θεία διδάγματα. Η χιώτισσα, η βρονταδούσαινα μάνα με φωτεινό παράδειγμα την αγία της εκκλησίας μας θα συνεχίζει να σηκώνει με τη βοήθεια του Θεού το βάρος της ανατροφής, πνευματικής κι ηθικής, των παιδιών και σήμερα στον τόπο μας.
Δεν αρκεί μόνο η μητέρα και ο πατέρας να σμειλεύουν την ψυχή του παιδιού Χριστιανικά. Χρειάζεται και τα ίδια τα παιδιά να προσπαθούν. Σήμερα τα παιδιά μεγαλώνουν στον κόσμο της πληροφορίας, του διαδικτύου, των εφήμερων υλικών απολαύσεων. Πρότυπό τους γίνεται ότι καθοδηγούμενα προβάλλεται, πολλές φορές χωρίς τη δυνατότητα αξιολόγησής του.
Ας οδηγήσουμε τα παιδιά μας προς μια ζωή χριστιανική.
Ας διδάξουμε τα παιδιά να συνδυάζουν τις γνώσεις, το διαδίκτυο και τις πληροφορίες με πυξίδα το Λόγο του Θεού.
Ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν το σταυρό τους σε κάθε δραστηριότητα της ζωής τους: στην αρχή της ημέρας, στο σχολείο, στη μελέτη, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, στον αθλητισμό, στο φαγητό, λίγο πριν τον ύπνο .
Ας σπείρουμε το λόγο του Θεού στις καρδιές τους για να έχουν τη δύναμη να αντιτάξουν λόγο δυναμικό και ορθόδοξο στη σύγχρονη μάστιγα των ναρκωτικών.
Ας ενσταλλάξουμε στα παιδιά μας, με τη δύναμη του Τριαδικού θεού αντιστάσεις σαν αυτές του τριετούς Αγίου Κηρύκου.
Ας τα κάνουμε να μας αισθάνονται πάντα δίπλα τους όπως ο μικρός εορταζόμενος άγιος ένιωθε την Αγία Ιουλίττα.
Ετσι ολα τα παιδιά θα έχουν την δύναμη να πουν : Όχι, εγώ αγαπώ τη ζωή, έγω τον Χριστό αγαπώ.
Διότι ο Χριστός είναι η «οδός, η αλήθεια και η ζωή» (Ιω, ιδ, 6). Αμήν.

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΗΡΥΚΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΤΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΗΡΥΚΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΤΤΑ Ένας τρίχρονος αθλητής της πίστεως και η καλλιμάρτυς του Χριστού θαρραλέα μητέρα του
E-mailΕκτύπωσηPDF
Agioi_Kirikos_k_IoulittaΜέσα στην πνευματική πανδαισία του αγιολογίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας διακρίθηκαν πολυάριθμες μορφές μαρτύρων, που προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις και ηλικίες και θυσιάστηκαν για την αγάπη του Χριστού. Ανάμεσα σ’ αυτές ξεχωριστή θέση κατέχει μία θαρραλέα μητέρα με το τρίχρονο παιδί της. Ο λόγος για τους τιμώμενους στις 15 Ιουλίου Αγίους ενδόξους και αθλοφόρους μάρτυρες Κήρυκο και Ιουλίττα, που πρόσφεραν το αγνό και πολύτιμο αίμα τους για τον Ιησού Χριστό και τη σωτηριώδη διδασκαλία Του.
Οι καλλίνικοι μάρτυρες και γενναίοι αθλητές της πίστεως, Κήρυκος και Ιουλίττα, έζησαν τον 4ο μ. Χ. αιώνα στο Ικόνιο της Μ. Ασίας. Η ένδοξη καλλιμάρτυς του Χριστού Ιουλίττα ήταν γόνος ευγενούς οικογένειας και οι γονείς της διακρίνονταν για την ευσέβεια και τις πολλές αρετές τους. Γι’ αυτό και γαλουχήθηκε με τα νάματα της χριστιανικής πίστεως και διακρίθηκε για το ήθος, τη σεμνότητα και το αγωνιστικό της φρόνημα. Όταν η Ιουλίττα ενηλικιώθηκε, ήλθε εις γάμου κοινωνία με τις ευλογίες της Εκκλησίας και τις ευχές των ευσεβών και ενάρετων γονέων της. Μετά τον γάμο απόκτησε ένα χαριτωμένο αγόρι, τον Κήρυκο, και έτσι η ευτυχία της ολοκληρώθηκε.
Τη χαρά διαδέχθηκε όμως η λύπη και την ευτυχία ο πόνος, γιατί ο σύζυγός της αρρώστησε βαριά και μετά από μικρό χρονικό διάστημα εγκατέλειψε την επίγεια ζωή και αναχώρησε για την αιωνιότητα. Έτσι η Ιουλίττα επωμίζεται σε πολύ νεαρή ηλικία τον σταυρό της χηρείας. Αντλεί όμως δύναμη από τον Αναστάντα Κύριο και η πίστη της στερεώνεται και ενισχύεται ακόμη περισσότερο, παρόλο που αντιμετωπίζει δυσκολίες, θλίψεις, εμπόδια και προκλήσεις. Στρέφει τις ελπίδες της στο μονάκριβο παιδί της και του μεταλαμπαδεύει την άσβεστη φλόγα της αγάπης στον Χριστό. Απορρίπτει την ιδέα του δεύτερου γάμου και αποφασίζει να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στον Κύριο και στην κατά Θεό ανατροφή του παιδιού της. Προσεύχεται αδιάλειπτα στον Ουράνιο Πατέρα, μελετά τακτικά την Αγία Γραφή, συμμετέχει ενεργά στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας και αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη της προς τον πλησίον και τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Γι’ αυτό και επισκέπτεται χήρες και ορφανά, φτωχούς και ασθενείς και προσφέρει πλουσιοπάροχα τις πολύτιμες υπηρεσίες της. Επιθυμεί να οδηγήσει όλους τους ανθρώπους στην αλήθεια του Ευαγγελίου του Χριστού και να τους οικοδομήσει πνευματικά, ενώ ο διακαής πόθος της είναι και ο τρίχρονος γιος της, ο Κήρυκος, να τιμήσει και να δοξάσει το όνομα του Χριστού.
Την εποχή όμως αυτή ο σκληρός αυτοκράτορας Διοκλητιανός εξαπολύει διωγμούς με σκληρά βασανιστήρια εναντίον των χριστιανών. Αναρίθμητα είναι τα ονόματα των μαρτύρων, που βασανίζονται ανελέητα και χάνουν τη ζωή τους. Στο στόχαστρο των διωκτών της χριστιανικής πίστεως βρίσκεται και η Ιουλίττα. Προσεύχεται στον Θεό για να στερεωθεί ακόμη περισσότερο στην πίστη της και αποφασίζει να εγκαταλείψει την πατρίδα της, παίρνοντας μαζί της τον τρίχρονο Κήρυκο και δύο υπηρέτριες, που διδάχθηκαν την χριστιανική αλήθεια από αυτή.
Ag_Kirikos_IoulittaΦτάνουν στη Σελεύκεια της Συρίας, αλλά η κατάσταση εκεί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και πολλοί χριστιανοί φονεύονται. Γι’ αυτό και αναχωρεί για την Ταρσό της Κιλικίας, αλλά και εκεί δεν κατορθώνει να διαφύγει την προσοχή των διωκτών. Συλλαμβάνεται μαζί με το παιδί της και οδηγείται ενώπιον του σκληρόκαρδου ειδωλολάτρη επάρχου Αλεξάνδρου, ο οποίος προσπαθεί με υποσχέσεις και κολακευτικά λόγια να την πείσει να αρνηθεί τον Χριστό και να προσκυνήσει τα ψεύτικα είδωλα. Η Ιουλίττα παραμένει όμως σταθερή και αμετάβλητη. Απορρίπτει περιφρονητικά τις υποσχέσεις και ομολογεί ευθαρσώς την πίστη της στον αληθινό Θεό. Αναμένει με αγωνία το μαρτύριο και ενθαρρύνεται από την αδιάλειπτη προσευχή της. Στρέφει τα μάτια της στον ουρανό και ατενίζει την αιωνιότητα με ελπίδα. Ο τύραννος Αλέξανδρος, βλέποντας την ακλόνητη πίστη και την άκαμπτη θέληση της Αγίας, που του δήλωσε με παρρησία: «Ποτέ δεν πρόκειται να αρνηθώ την πίστη μου, έστω και αν με αποκεφαλίσεις, με κάψεις στη φωτιά ή με παραδώσεις ως τροφή στα θηρία», κυριεύτηκε τόσο πολύ από θυμό και αγανάκτηση, ώστε διέταξε να αποσπάσουν με τη βία τον μικρό Κήρυκο από τη στοργική αγκαλιά της. Στη συνέχεια άρχισαν να τη μαστιγώνουν ανελέητα, αλλά η ένδοξη μάρτυς του Χριστού Ιουλίττα υπομένει αγόγγυστα το μαστίγωμα και αντλεί δύναμη από τον αρχηγό της πίστεώς μας, τον Ιησού Χριστό, που σταυρώθηκε για μας.
Ο τρίχρονος Κήρυκος κλαίει διαρκώς και ζητάει απεγνωσμένα τη μητέρα του, την οποία βλέπει να μαστιγώνεται αλύπητα. Ο έπαρχος παίρνει τότε στα χέρια το παιδί και προσπαθεί να το ηρεμήσει. Του λέει να αφήσει τη μητέρα του και να ζήσει ευτυχισμένο μαζί του, αφού θα του προσφέρει πολλά δώρα και θα το κάνει κληρονόμο της περιουσίας του. Το ευλογημένο νήπιο ομολογεί με παρρησία τη χριστιανική του ταυτότητα και απαντά στον έπαρχο: «Εγώ τον Χριστό μου αγαπώ», ενώ στην προσπάθειά του να γλιτώσει από αυτόν, δίνει μία κλωτσιά στην κοιλιά του ειδωλολάτρη επάρχου. Τότε εκείνος εξαγριώθηκε τόσο πολύ, ώστε πέταξε το παιδί με μανία και αγριότητα στα μαρμάρινα σκαλοπάτια, με αποτέλεσμα να συντριβεί το μικρό σώμα και το κεφάλι του νηπίου. Το αγνό αίμα του γέμισε τα σκαλοπάτια, αλλά αγίασε τη μαρτυρική γη της Ταρσού, ενώ η ψυχή του μικρόσωμου αθλητή της πίστεως γέμισε τον ουρανό με άφθαστη αγαλλίαση. Η θαρραλέα μητέρα παρακολουθεί με πόνο και θλίψη τα γεγονότα, αλλά ευφραίνεται, γιατί ο μονάκριβος γιος της αξιώθηκε του μαρτυρίου και από εδώ και στο εξής θα χαίρεται μέσα στην ομορφιά του Παραδείσου. Μετά τον ακαριαίο θάνατο του Κηρύκου η καλλιμάρτυς του Χριστού Ιουλίττα υποβάλλεται σε νέα βασανιστήρια, αλλά και πάλι υπομένει καρτερικά και προσεύχεται για τη συγχώρηση των βασανιστών της. Η επιμονή της στην αγάπη του Χριστού εξοργίζει τόσο πολύ τον ειδωλολάτρη έπαρχο, ώστε αποφασίζει να την οδηγήσει στον τόπο της εκτελέσεως και να την αποκεφαλίσει. Της έβαλαν μάλιστα και χαλινάρι στο στόμα και την οδήγησαν με τη βία στον τόπο, όπου θα αποκεφαλιζόταν. Η Αγία ζητά από τους δημίους της πριν το επίγειο τέλος της να προσευχηθεί στον Πανάγαθο Θεό, ο οποίος την αξίωσε και εκείνη και τον γιο της να εισέλθουν με τον στέφανο του μαρτυρίου στην αιώνια χαρά του Παραδείσου και να συναριθμηθούν στη χορεία των ενδόξων μαρτύρων της πίστεως μας.
Martyrio_Ag_Kirikou_IoulittisΜετά τον αποκεφαλισμό της το ιερό λείψανο της Αγίας ρίχθηκε στον τόπο, όπου βρισκόταν το λείψανο και του τρίχρονου γιου της, του Κηρύκου. Την επόμενη νύχτα οι δύο υπηρέτριες ήρθαν και παρέλαβαν κρυφά τα ιερά λείψανα και τα τοποθέτησαν σε σπήλαιο έξω από την πόλη της Ταρσού. Μετά τους διωγμούς η μία υπηρέτρια αποκάλυψε τα ιερά λείψανα των ενδόξων μαρτύρων Κηρύκου και Ιουλίττης, τα οποία σήμερα είναι τεθησαυρισμένα σε διάφορες ιερές μονές, όπως στην ιερά μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους, όπου φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Κηρύκου και στην ιερά μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους, όπου φυλάσσεται τμήμα της αριστερής χειρός και του δεξιού ποδός του τρίχρονου νηπίου.
Το όνομα του Αγίου Κηρύκου φέρουν η πρωτεύουσα του ακριτικού νησιού της Ικαρίας, που κοσμείται με ομώνυμο περικαλλή ιερό ναό και χωριό της Ζακύνθου, όπου στις 15 Ιουλίου, την ημέρα δηλαδή της μνήμης των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, τελείται παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού. Το 1986 ιδρύθηκε επίσης στην περιοχή του Σιδηροκάστρου Σερρών ιερά μονή επ’ ονόματι των δύο ενδόξων και αθλοφόρων Αγίων, οι οποίοι προσφέρουν σε όλους εμάς ένα λαμπρό και φωτεινό παράδειγμα φλογερής πίστης, καρτερικής υπομονής και αγωνιστικού φρονήματος.
Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος
Εκπαιδευτικός

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ζουμή Γεωργίου, Πρωτοπρεσβυτέρου, Βίος και Ακολουθία των Αγίων μαρτύρων Κηρύκου και Ιουλίττης, Έδεσσα 2002.