ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΑΟΥ

 ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ
ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΓΡΑΨΕ Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΥΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΠΡΙΛΗΣ , ΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ .
H  ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΙΟΥΛΙΤΤΗΣ
ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΣΤΟ ΤΕΜΠΛΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ


Η ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΠΕΥΚΟΣΚΕΠΑΣΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ
ΟΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ
         Σημαντικά στοιχεία από τα οποία αντλούμε πληροφορίες για την ιστορία του Ναού, σύμφωνα με το βιβλίο «Η ενορία Αγίων Κηρύκου & Ιουλίτης Βροντάδου Χίου» του καθηγητή κ. Ιακώβου Μπριλή είναι τα ακόλουθα: Έγγραφο του Δήμου Βροντάδου που ορίζει τη θέση του Ναού και την ακίνητη περιουσία του, με χρονολογία 31 Οκτωβρίου 1919.
    Στην εντοιχισμένη πλάκα στο κατώφλι του Νάρθηκα υπάρχει ημερομηνία ανοικοδόμησης 1888, αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Ναός προϋπήρχε, ίσως όχι με τη σημερινή μορφή του. Σε επιστολή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γρηγορίου Φωτεινού στην οποία αναφέρονται οι ναοί που υπήρχαν πριν το σεισμό του 1881, αναγράφεται και ο Ναός των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης. Η επίστρωση της αυλής της εκκλησίας με βότσαλα έγινε το 1892 όπως μαρτυρά η ημερομηνία του βοτσαλωτού: «1892 Δ.Φ». Η εργασία έγινε από τον τεχνίτη Κωνσταντίνο Μ. Χούλη και η δαπάνη από τους κτήτορες Φόρους.
       Στους Κώδικες της Ιεράς Μητρόπολης Χίου αναφέρονται γεννήσεις με ημερομηνίες 1844, 1846 και 1849. Σύμφωνα με μαρτυρίες του αείμνηστου Πρωτ/ρου Μάρκου Αγ. Βασιλάκη σταθμός για το Ναό εμφανίζεται το 1831. Στις ενθυμήσεις του ο Πρωτ/ρος Αγαπητός Βασιλάκης λέει ότι βρήκε Ευχολόγιο με ημερομηνία 1755. Η ιστορική αναδρομή τελειώνει το 1686 ημερομηνία που αναγράφεται σε μάρμαρο στην Κόγχη του Ιερού Ναού.
ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 1966 ΤΗΣ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗΣ
ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ
      Αξίζει να σημειωθεί και μια δύσκολη περίοδος για το Ναό όταν με Βασιλικό Διάταγμα του 1947 αποφασίστηκε η συγχώνευση της ενορίας του Αγίου Κηρύκου με την ενορία του Αγίου Ισιδώρου. Ευτυχώς ύστερα από αγώνα των ενοριτών, του Δήμου Βροντάδου και της Ιεράς Μητρόπολης, η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
     Οι Ιερείς που υπηρέτησαν το Ναό είναι κατά σειρά: Ματθαίος Λεγάτος , Γεώργιος Φόρος, Καρβούνης Γεώργιος Κατσαρός Ηλίας, Καμπανόπουλος, Γεωργούλης Ιωάννης Καψύλης Γεώργιος (από το 1966 μέχρι σήμερα). Ο ρυθμός του Ναού είναι Δίκλιτη Βασιλική, ενώ στα δυτικά του βρίσκεται η ενοριακή αίθουσα και το παλιό οίκημα που χρησίμευε ως κατοικία του εκάστοτε ιερέως. Με την ελπίδα ότι αγγίξαμε τους σημαντικότερους σταθμούς της μακροχρόνιας ιστορίας του Ναού κλίνουμε με την ευχή η χάρη των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης να μας βοηθάει πάντοτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου