ΒΙΒΛΙΟ

     Το βιβλίο της ενορίας μας  συνέγραψε ο επιτυχημένος συγγραφέας και μαθηματικός , ο ενορίτης μας κ. ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΠΡΙΛΗΣ
                     ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΑΞΑΝ ΟΙ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΨΩΡΑ -ΛΟΥΡΟΥ ΚΑΙ Η ΧΡΥΣΟΥΛΗ
   Ο Ιάκωβος ο Μπριλής γεννήθηκε στο Βροντάδο, στην περιοχή του Αγίου Κυρήκου και έμεινε εκεί μέχρι το 1972 που έφυγε στην Αθήνα για σπουδές. Άνθρωπος ανήσυχος και δραστήριος αλλά και με αγάπη για τον τόπο του, άρχισε να συναντιέται εκεί μαζί με άλλους νέους της ηλικίας του, στην ΕΝΩΣΗ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥΣΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ .
     Οι συναντήσεις γινόταν κάθε Κυριακή για θέματα που αφορούσαν το Βροντάδο. Έτσι άρχισε να διαμορφώνεται μια διαφορετικοί αντίληψη για την τοπική αυτοδιοίκηση αφού οι νέοι τότε είχαν αρχίσει να ξεφεύγουν από το συντηρητισμό και να αποζητούν πιο δραστήριους δημάρχους και προγράμματα ανάπτυξης. Το καλοκαίρι του 1977 καθηγητής μαθηματικών πλέον, έρχεται στη Χίο και μαζί με το Νίκο τον Ξυλά και τον Παντελή το Σαλιάρη αρχίζουν να προσφέρουν δωρεάν μαθήματα στα παιδιά στο δημοτικό σχολείο του αγίου Γεωργίου Βροντάδου. 
            Την ίδια χρονική περίοδο ξεκινούν μαζί με άλλους μια ομάδα νέων με την επωνυμία «νέοι του Βροντάδου» , όπου ασχολούνται με τα τοπικά δρώμενα και οργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις κυρίως πολιτιστικές όπως συναυλίες με γνωστούς τραγουδιστές και εργαστήρια για παιδιά στον παιδότοπο της Παναγίας της Ερυθειανής. Η άτυπη αυτή ομάδα κατάφερε να αφήσει το στίγμα της στο Βροντάδο και μάλιστα ξεκίνησε την έκδοση ενός περιοδικού που ονομαζόταν «νέοι δρόμοι» και έβγαινε ανά δίμηνο ή τρίμηνο. Βέβαια εξ’αιτίας των οικονομικών δυσκολιών δεν κατάφερε να εκδοθεί παρά μόνο δύο ή τρείς φορές. Παράλληλα με όλα τα προηγούμενα ο Ιάκωβος ασχολείται και με τους προσκόπους και γίνεται αρχηγός του 1ου συστήματος ναυτοπροσκόπων από το 1980 έως το 1983. Την ίδια εποχή κάνουν την εμφάνισή τους τα συνοικιακά συμβούλια και εκλέγεται δύο φορές στο συνοικιακό συμβούλιο του Αγίου Κηρύκου. Στόχος του πέρα από το να βοηθήσει την περιοχή του ήταν να προαχθεί ο θεσμός έτσι ώστε να υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση με το δημοτικό συμβούλιο. 
      Μετά το 1985 παντρεύτηκε και έμεινε στον Φραγκομαχαλά όπου όμως και εκεί συνέχισε να ασχολείται με τα κοινά. Δραστηριοποιήθηκε στα πολιτιστικά και δημιούργησε μαζί με κάποιους συντοπίτες του τον πολιτιστικό σύλλογο «ο θεσμός του Φραγκομαχαλά». Εκδίδουν μάλιστα μέχρι και σήμερα ένα δίμηνο έντυπο,τα «νέα του Φραγκομαχαλά» με πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα. Η συγγραφή βιβλίων με ποικίλο περιεχόμενο είναι ένα ακόμα από τα ενδιαφέροντα του.
         Έχει ένα αρκετά πλούσιο συγγραφικό έργο με πρώτο βιβλίο το «Ιστορικόν του Αγίου Κηρύκου», «οι μαθηματικοί της Χίου», «Ιστορικόν του Αγίου Νικολάου Φραγκομαχαλά», «Αρμενίζοντας τις θάλασσες», «Ιστορικόν του γυμνασιάρχη Ιωάννη Παπαλά» (σε συνεργασία με το Νίκο Ρωξάνα), «ευρετήριο του περιοδικού Χιακή επιθεώρηση» που είναι ανέκδοτο και χρησιμοποιείται μόνο από την βιβλιοθήκη Κοραή και «ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ:ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ 1930-2005». Από το 2004 αναμείχθηκε με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ και εκλέχθηκε ως ανεξάρτητο μέλος ενώ από το 20007 είναι πρόεδρος. 
      Αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Αλήθεια», «Δημοκρατική» και «πολίτη» και μας δηλώνει ότι τα προλαβαίνει όλα χάρη στην καλή διαχείριση του χρόνου του. Πιστεύει ότι κανένας δεν ζει μόνο για τον εαυτό του και έτσι προσφέρει ανιδιοτελώς. Είναι παντρεμένος με την Δωροθέα Συρρή καθηγήτρια φιλόλογο και έχουν δύο αγόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου