Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014


Νέες Εκκλησιαστικές Εκδόσεις

Πόπης  Χαλκιά- Στεφάνου:<< Η  ΠΑΝΑΓΙΑ  Η  ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ  Η  ΙΕΡΑ  ΣΚΗΤΗ ΤΩΝ  ΑΓΙΩΝ  ΠΑΤΕΡΩΝ  ΧΙΟΥ>>

(Έκδοσις  Ι.  Σκήτης  Αγ.  Πατέρων  Χίου)

 

Του  Γεωργίου  Φωτ.  Παπαδόπουλου- Μέλους  Ένωσης  Ελλήνων  Λογοτεχνών

 

            Κάθε νέα έκδοση της ερίτιμης κας  Πόπης Χαλκιά- Στεφάνου, εκπαιδευτικού- συγγραφέως, η οποία φτάνει στα χέρια μας, συνιστά ένα καλλιτεχνικό, συγγραφικά, κομψοτέχνημα. Κομψοτέχνημα όχι μόνον με την έννοια της γλαφυρής συγγραφής του αντικειμένου που διαπραγματεύεται αλλά -κυρίως- διότι ο αναγνώστης της αποκομίζει τεράστιο ψυχικό και πνευματικό όφελος από τη μελέτη των έργων της.

            Η κα Πόπη Χαλκιά- Στεφάνου αποτελεί τη σύγχρονη ραψωδό των αληθειών της πίστεώς μας, τις οποίες εμπεριστατωμένα και με μεγάλη επιμέλεια συγκεντρώνει και εκδίδει προς ωφέλεια των χριστιανών. Συνάμα δε, δίδει εύπεπτη πνευματική τροφή στους μελετητές των θεμάτων της τοπικής εκκλησιαστικής πραγματείας.

            Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς: - Το ογκώδες βιβλίο της <<ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ>>, για το οποίο τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. – Το βιβλίο της <<ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ>> για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο της Ι. Μητροπόλεως Νικαίας. –Το βιβλίο της <<ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΔΙΟΝΥΣΙΟΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ>> για το οποίο τιμήθηκε με τον Χρυσούν Σταυρόν του Πρωτομάρτυρος της Χίου, Αγίου Ισιδώρου, εκ μέρους της Ι. Μητροπόλεως Χίου. – Το βιβλίο της <<ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ>>, εγκυκλοπαιδικό τόμο 550 σελίδων, για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μελετών της Ελληνικής Εταιρίας Χριστιανικών Γραμμάτων. – Τα έργα της <<Η ΝΕΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ>>, <<Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΧΙΟΠΟΛΙΤΗΣ>>, <<Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ>>,<< ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΝΕΝΗΤΩΝ ΧΙΟΥ>>,<< ΤΑ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ>> (Ιστορικό Κωδώνων και κωδωνοστασίων της Χίου), <<ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ>>, <<ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ>>, και τόσα άλλα άριστα καλλιτεχνήματα, έργα του πνεύματος και της γραφής, προϊόντα βαθύτατης μελέτης, εμπειρικής βιοτής και γνώσης, έκφρασης πίστης και αγάπης προς την Αγία μας Εκκλησία, Ορθοδοξία.

            Μέσα στο πλούσιο συγγραφικό έργο της κας Πόπης Χαλκιά- Στεφάνου ήλθε σήμερα να προστεθεί άλλο ένα. Το νέο πόνημά της υπό τον τίτλο <<Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑ ΣΚΗΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΧΙΟΥ>>, που μόλις κυκλοφόρησε, εκ μέρους της Ιεράς Σκήτης των Αγίων Πατέρων Χίου (Προβάτειον όρος, 82100 Χίος- Τηλ.: 2271079390). Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα τελευταία χρόνια, η Ι. Σκήτη των Αγίων Πατέρων έχει προβεί στην έκδοση μιας σειράς βιβλίων, προς δόξαν Θεού και πνευματικό καταρτισμό των πιστών, με τη συνδρομή ευλαβών ειδημόνων, όπως του Δρος & Μεγάλου Υμνογράφου Χαραλάμπους Μπούσια, του Καθηγητού κ. Αντωνίου Χαροκόπου, της  κας Πόπης Χαλκιά- Στεφάνου, κ.α.

            Πρόκειται για έναν πολυτελή τόμο 135 σελίδων ο οποίος εμπεριέχει ιστορικά στοιχεία, παραδόσεις και πλούσιο -έγχρωμο- φωτογραφικό υλικό αναφορικά με την θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας <<Τριχερούσας>> και την ομώνυμη Εικόνα της, που βρίσκεται στο Ιερό παρεκκλήσιο του Γενεσίου της Θεοτόκου, που ανηγέρθη τα τελευταία χρόνια, στην Ιερά Σκήτη των Αγίων Πατέρων, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Καθηγουμένου και Δικαίου της, Αρχιμανδρίτου π. Αμβροσίου Ψωμιά. (Ο Ναός αυτός δεσπόζει εντός της Ιεράς Σκήτης και πλησίον -αλλά και υπεράνω- των κελιών των μοναχών όπου αναπέμπονται δεήσεις και ικεσίες προς τον πανοικτίρμονα Θεό και Κύριο της δόξης. Εντός του υπάρχει η -μεγάλη και επιβλητική- φορητή Εικόνα της Παναγίας <<Τριχερούσας>>, της θαυματουργού).

            Λεπτομερής και επίπονη μελέτη που φέρνει στα χέρια και τα μάτια μας έτοιμη ολόκληρη την εργασία την οποία η εξαίρετη συγγραφέας μόχθησε κοπιαστικά για να έλθει στο φως της δημοσιότητας.

            Το βιβλίο ξεκινά με τον πρόλογο- εισαγωγικό σημείωμα του π. Αμβροσίου, ενώ η συγγραφέας χαιρετίζει, με δυο πρώτα λόγια για την έκδοση. Να αναφέρουμε ότι στο εμπρόσθιο οπισθόφυλλο αναδημοσιεύεται περίφημη λογία του μακαριστού Φώτη Κόντογλου με τίτλο <<Επί Σοι χαίρει Κεχαριτωμένη πάσα η κτίσις>>από το έργο του <<Παναγία και Υπεραγία>>.

            Κατόπιν ξεκινά το Πρώτο μέρος που σκιαγραφεί το ιερό πρόσωπο της Μητέρας του Θεού, Παναγίας, ως την Θεοτόκο με την προσωνυμία <<η μετά Θεόν Θεός>>. Εδώ γίνεται εκτενής αναφορά στις πρώτες Εικόνες της Θεοτόκου, στην προσκύνηση των Αγίων Εικόνων, το πρόσωπο της Παναγίας στην εικονογραφία κατά τους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς χρόνους, τις περιόδους των εικονομαχιών, αλλά και τη συμβολή του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στην εξύμνηση και εικονογράφηση του ιερού προσώπου της Παναγίας.

            Στη συνέχεια ακολουθεί το Δεύτερο μέρος με την Παναγία <<Τριχερούσα>>, το ιστορικό της Εικόνας της -με το θαύμα της θεραπείας του αποκομμένου χεριού του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού, στην οποία και αφιέρωσε κατόπιν ασημένιο χέρι, ως δείγμα ευχαριστίας και εξ αυτού ονομάστηκε η Εικόνα εκείνη <<Τριχερούσα>>-, η μεταφορά της στη σερβική Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους, την τεχνοτροπία της, καθώς και τα θαύματα που έχει επιτελέσει η Υπεραγία Θεοτόκος <<Τριχερούσα>>, ενώ δεν παραλείπεται και η υμνολογική ερμηνεία και ανάδειξη του υμνογραφικού απανθίσματος προς τιμήν της.

            Η Παναγία <<Τριχερούσα>> εορτάζει στις 28 Ιουνίου.

            Η έκδοση λαμπρύνεται από φωτογραφικό υλικό, μεταξύ άλλων, από εικόνες, δημιουργήματα  των μοναζουσών του Ιερού Παρθενώνος των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (Κονταρίου- Χίου), ενώ σε περίοπτη θέση, στο οπίσθιο εξώφυλλο, δεσπόζει η ιερή μορφή του Αγίου Γέροντα Παχωμίου, Ηγουμένου της Σκήτης και Ιδρυτή των δύο αυτών ιερών καθιδρυμάτων (Ι. Σκήτης Αγίων Πατέρων και Ι. Παρθενώνος Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης).

            Η εκδοτική παραγωγή έγινε από τις εκδοτικές επιχειρήσεις <<ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ Α.Β.Ε.Ε>> (Αρδηττού 12- Αθήνα).

            Επισκεπτόμενος, συχνά, την Ι. Σκήτη των Αγ. Πατέρων και τον σεβαστό Γέροντά της, π. Αμβρόσιο, αλλά και διατηρώντας πνευματική επικοινωνία με την κα Πόπη Χαλκιά- Στεφάνου, επί σειρά ετών, δεν έχω παρά να συγχαρώ αμφότερους για την επιμέλεια και έκδοση της νέας αυτής ψυχωφελούς πραγματείας, που κοσμεί τη χιακή εκκλησιαστική γραμματεία, επικαλούμενος την χάρη, ευλογία και πρεσβεία της θαυματουργού Παναγιάς <<Τριχερούσας>> επί πάντας ημάς, ευχόμενος συνάμα και νέες -πλούσιες πνευματικά και καρποφόρες- δημιουργίες, προς δόξαν Θεού, της Παναγίας Μητρός Του αλλά και των Αγίων Του, από την Ι. Σκήτη των Αγ. Πατέρων και την ακούραστη, καταξιωμένη και φλογερή συγγραφέα.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου