Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

1950-2013: Εξήντα τρία χρόνια μετά! /ΠΗΓΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

1950-2013: Εξήντα τρία χρόνια μετά! /ΠΗΓΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ




E-mailΕκτύπωση PDF


Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Μητέρας Παναγιά η «Λατούσενα», μεταφέρθηκε εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, από την Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Ελάτης, στον ενοριακό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, της όμορφης Ελάτας. Η τελευταία φορά που είχε μεταφερθεί, στον ενοριακό ναό ήταν το 1950, σύμφωνα με πληροφορίες των γεροντότερων ενοριτών.




Την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013,αφου συγκεντρώθηκε ένας σημαντικός αριθμός ενοριτών (κάθε ηλικίας),ξεκινήσαμε πεζοί για το μοναστήρι της Παναγιάς. Έτσι μετά από περίπου μιας ώρας πεζοπορίας, φτάσαμε στην μονή. Αφού τελέσθηκε δέηση, αφαιρέθηκε η ιερά εικόνα από το τέμπλο και δυο δυο οι χωριανοί, κρατώντας την με ιδιαίτερη ευλάβεια, ξεκίνησαν για το χωριό και τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος.

Μικροί, μεσήλικες, μεγάλοι, όλοι για λίγο κρατούσαν την Παναγιά μας. Τα μάτια όλων, έτρεχαν ασταμάτητα, παρακαλώντας την Παναγία. Λέγοντας την ιστορία για την εικόνα και την κλοπή της από πειρατές μια γερόντισσα μας είπε το ακόλουθο:

Ω Παναγιά Λατούσενα



που σαι μέσα στα όρη



και ήρθαν και σ' απαντήσανε



των καραβιών οι μώροι.



Πώς δεν τους εσημάδευες



να παν σημαδεμένοι;



Μον' τους άφησες να ζουν



στο μάλαμα ζωσμένοι;



ZeygiosLatousaina_2

Φθάνοντας η εικόνα στο χωριό, η ατμόσφαιρα μύριζε από ευωδιαστό λιβάνι, ενώ η καμπάνα της χωριοεκκλησιάς χτυπούσε χαρμόσυνα για την υποδοχή, κάθε σπίτι ήταν ανοιχτό, να αγκαλιάσει την Παναγία. Αφού έγινε δέηση στην κεντρική πλατεία του χωριού, η πομπή κατευθύνθηκε στην εκκλησία, λίγο πριν την είσοδο στον ναό, έραναν την εικόνα με άνθη.

Στην συνέχεια τελέσθηκε. ο Μικρός Παρακλητικός Κανόνας της Παναγίας. Η θαυματουργή εικόνα, θα παραμείνει στον ναό έως το Σάββατο 20 Απριλίου 2013.

Ας είναι η χάρη της Παναγίας μας, κοντά σε όλους!

π. Μιχαήλ Ζευγιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου